Jesper Parnevik

Jesper Parnevik är kanske lika känd för att han är en professionell golfspelare som att han är Bosse Parneviks son. Han föddes i Botkyrka söder om Stockholm den 7 mars 1965, men det som skulle påverka hans framtida golfkarriär mest var inte hans uppväxt i Botkyrka utan de 10 dagar han tillbringade i Myrtle Beach i USA när han var 15 år gammal. Där fattade Parnevik tycke för livet i USA, och senare flyttade han till Palm Beach i Florida efter att ha fått ett golfstipendium för att studera vid Palm Beach Junior College. Ännu senare flyttade Parnevik permanent till Jupiter i Florida.800px-Jesper_Parnevik_Signs_an_Autograph

När han var 21 år gammal blev Parnevik en professionell golfspelare, och under sina första år i PGA European Tour vann han fyra gånger. När han senare flyttade till Florida började han spela i PGA Tour i mitten av 1990-talet, och vann fem tävlingar. Under sin karriär som golfare deltog Parnevik även i tre omgångar av Ryders Cup (1997, 1999 och 2002), och kom tvåa i British Open 1994 och 1997. Den 14 maj 2000 nådde Parneviks karriär sin höjdpunkt, då han rankades som den sjunde bästa spelaren i världen. Det var då den högsta rankingen som en svensk spelare någonsin uppnått, och det rekordet höll i sig fram till 2007, då Henrik Stenson rankades på en femteplats.

Sent samma år genomgick Parnevik en höftoperation, som bara var början på vidare problem med höfter och rygg. Dessa skador ledde till att han behövde göra flera allvarliga operationer, vilket av förklarliga skäl påverkade hans golfkarriär – han fick dra sig ur ett flertal tävlingar under 2000-talet. För Parnevik, precis som för alla golfspelare, är en av de viktigaste faktorerna för en lyckad tävling att man är utvilad innan. Det gäller därför att se till att man har en bekväm säng att sova i. Du som är golfspelare hittar ett stort utbud av sängar på Sleepo.se som du kan ladda upp batterierna inför tävlingar i.

Förutom sina spelframgångar har Parnevik också blivit känd för sin excentriska klädstil på banan. Hans trademark var att skärmen på hans keps var vikt uppåt istället för nedåt, och han bar ofta golfkläder designade av Johan Lindeberg – däribland ett par lila, discoinspirerade byxor. Hans smeknamn under turneringar var ”Spaceman”.