Golfbyxan – då som nu

Nutidens golfbyxor kan misstas för helt vanliga chinos, möjligen med något fler fickor att stoppa peggar och bollar i. Men golfbyxan som idag kombineras med sportiga T-shirts med tryck, har inte mycket gemensamt med det skotska vadmalsbyxorna från förr. Vi ska ta oss en titt på golfbyxans förflutna och se om vi kan hålla oss för skratt när vi berättar om clownbyxan som blev hipp på golfbanorna.

Den första golfbyxan

Du som har sett ”Den ofrivillige golfaren” med Lasse Åberg, har redan fått ett smakprov på ”morbror Julles golfbyxor”. De går nämligen stick i stäv med de uråldriga byxorna det slogs bollar med. De första golfbyxorna var tillverkade i vadmal och slutade vid vaden. De såg faktiskt ut som en aning snävare clownbyxor – dock inte lika färggranna. Till byxorna hade man rutiga strumpor, en pikétröja eller en kavaj samt ett par tvåfärgade golfskor. Den mest populära perioden för golfbyxan var 1930-1950 och de fick då med ett annat namn, utstå smeknamnet ”äppelknyckarbyxor” eftersom de vida byxbenen som stoppades in i strumporna var som gjorda för att palla äpplen i stora kvantiteter. Men golfbyxans historia började redan runt 1910-talet när golfen gjorde inträde på allvar hos britterna och skottarna; den ansågs då som finbyxa inom sportens värld. Golfbyxan var också populär bland dåtidens cyklister som tyckte att det var mycket praktiskt att cykla i den, då byxbenen inte fastnade i ekrar eller cykelkedjan. Den blev så poppis att den till och med blev känd inom seriefigurernas värld där den var Tintins älsklingsplagg.

Golfbyxans föregångare

Trots att golfbyxan inte fick sitt namn förrän under 1900-talets början, så fanns det dess föregångare redan i 1700-talets mode som sedan kom att bli introducerad till den amerikanska baseballen i ny tappning. Det var med andra ord knäbyxan som var herrarnas favorit under 1700-talet och franska revolutionen som kom att inspirera sportens värld på 1840-talet. Golfbyxan var således först en kortare baseball-byxa som senare kom att förlängas och breddas.

Nutidens golfbyxa

Dagens golfbyxor har inte mycket gemensamt med dåtidens, mer än att de används inom samma sport. Den moderna golfbyxan är längre och snävare och kan lika gärna vara buren av folk på ett helt vanligt kontor. Den ser ut som en mix av chinos och vindtäta byxor och är relativt enkel och elegant. Idag finns det också golfbyxor som görs speciellt för damer eller för herrar, samt för olika åldersgrupper som senior och junior. Det som dock brukar finnas i alla modeller av modern golfbyxa är en uns av stretch för bättre sving och rörlighet ute på banan. Oftast utgör inte golfbyxan ett plagg som pryds med reklambudskap och liknande – detta låter man vara till för t-shirts och keps i större utsträckning, vilket också syns bättre på banan.