Sophie Gustafson

Sophie Gustafson är en professionell svensk golfspelare med rötter i Varberg, där hon föddes år 1973. Sedan hon blev professionell spelare har hon dock bott större delen av sin tid i USA, bland annat i Florida och Orlando.

Gustafson började spela golf när hon var 10 år gammal, och vid 19 års ålder tog hon steget över till den professionella sidan. Bara två år senare kom hon med i Ladies European Tour, och vann två av tävlingarna i turneringen. År 1998 blev hon en av deltagarna i den amerikanskorganiserade LPGA-touren (Ladies Professional Golf Association), och kom som bäst tvåa i en av tävlingarna, Women’s British Open.Sophie_gustafson5

Efter denna något försiktiga start som professionell golfspelare började Gustafson få riktiga framgångar år 2000, då hon vann två tävlingar i LPGA-touren och tre tävlingar i Europatouren. Hon utsågs dessutom till Årets spelare i den sistnämnda turneringen. Samma år bildade hon ett lag med Carin Koch. De två spelade Ladies World Cup tillsammans, som de vann. Framgångarna för Gustafson fortsatte året efter, då hon för första gången passerade en miljon i prispengar. Sammanlagt under sin karriär har Gustafson spelat ihop mer än 58 miljoner kronor. Om man som professionell golfspelare har ett eget företag för att hantera sina vinstpengar, vill man sannolikt tillbringa så lite tid som möjligt med pappersarbete, och så mycket tid som möjligt ute på golfbanan. Ett sätt för företagare att minska mängden pappersarbete är att låta Fakturino hjälpa till med att sälja fakturor. Då får man dessutom in pengarna från sina fakturor snabbt och säkert.

Även om Gustafsons framgångar inom golfen har fortsatt, har hon drabbats av motgångar i sitt privatliv. År 2010 genomgick hon till exempel en skilsmässa från sin man, Ty Votaw, före detta chef för PGA-turen. I samband med detta flyttade hon från Florida, där makarna bott tillsammans, till Orlando. Hon återvände också under en period till Sverige, för att tillsammans med sin familj samla krafter inför årets kommande första major, Kraft Nabisco Championship, som spelades i öknen utanför Los Angeles. Trots att skilsmässan av förklarliga skäl var ”väldigt jobbig” för Gustafson, verkade hennes spel inte påverkas. Hon menade själv att det kändes helt normalt att komma till golfbanan – det som var konstigt var istället att komma hem till en tom lägenhet.