Kroppens förutsättningar för golf

Åldern kan på olika sätt påverka en golfares förutsättningar; både när det gäller kvinnor och män. Även om golf är en sport som utövas av människor i de flesta åldersgrupper är den äldre skaran golfare fler. Kanske har det att göra med att golf är en tidskrävande sport, vilket per automatik gör den mer tillgängligt för pensionärer.

Kvinnor kan exempelvis lida av för stor byst, vilket inte bara är tungt att ”bära” på utan även kan försvåra svingen. Äldre män kan i många fall lida av slitna knän och leder. I Sverige finns ledande plastikkirurgiska kliniker som är experter på ingrepp som hjälper äldre motionärer. Här får du ta del av en mer fördjupad läsning i ämnet.

Äldre kvinnor och golf

I Sverige har intresset för golf bland kvinnor över 60 år ökat stort under de senaste tio åren. Dagens kvinnliga golfare både spelar och tränar ofta, vilket kan vara slitsamt för kroppen. Ibland är det inte bara fysiskt slitage som kan vara påfrestande utan även naturliga förutsättningar.

Brösten är exempelvis en kroppsdel som med åldern inte alltid sitter som önskat. Hängande bröst är naturligt hos äldre kvinnor, något som även kan innebära en skadande tyngd. För kvinnor som lider av stor och tung byst är en professionell bröstoperation ett bra sätt för att lindra problemen. Det skapar dessutom bättre förutsättningar för golfandet på ålderns höst. Oavsett om det gäller bröstoperation eller kanske tandimplantat är moderna plastikkirurger ofta kunniga på samtliga områden.

Nu kostar det så klart en hel del att göra en bröstoperation eller annat ingrepp och golf är inte den rikemanssport den en gång var. Behöver du ekonomisk hjälp för att kunna göra en bröstoperation finns olika alternativ att se närmare på. Ibland kan du få viss ekonomisk ersättning via försäkringen. Om inte kan du se på olika låneupplägg för att kunna få den hjälp du behöver för att må bra och golfa utan smärta.

Golf och ledproblem

Ett vanligt problem när det gäller äldre golfare är skador och smärta som har sitt ursprung i slitage. Då är inte ovan nämnda bröstoperation den snabba lösningen på problemet utan då behövs ett mer krävande schema. Det kan ofta vara belastningsskador som påverkar knä, axlar eller rygg och här behövs rätt rehabilitering som pågår långsiktigt. Här är bland annat artros en verklig vardag för många golfare, vilket kan vara riktigt smärtsamt. Spelar du golf och är över 60 år bör du alltid vara uppmärksam vid smärta i leder och muskler.

Höften är ett utsatt område när du golfar och här är det stående tipset att alltid värma upp inför en golfrunda. Kalla höfter som inte fått röra sig innan du kör första svingen kan direkt vara en fara då det lätt leder till skador och värk.